tisdag 5 maj 2015

Beräkning av skadestånd vid olovlig trädfällning


Högsta domstolen (”HD”) har nyligen prövat frågan hur skadeståndet ska beräknas vid olovlig trädfällning (HD:s dom 2015-04-02, mål B 19-13). I det aktuella fallet var det fråga om en person som  d﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽stolen har nyligen prövat frågan hur skadeståndet ska beräknas de ngsvärde. av  estånd med utgångspunkt från kostnadenolovligen hade avverkat fyra uppvuxna självsådda tallar på en annan persons villafastighet.

Den relevanta lagbestämmelsen – rörande skadestånd med anledning av sakskada – återfinns i 5 kap. 7 § 1 skadeståndslagen. Tidigare relevant praxis är de gamla avgörandena NJA 1898 s. 290 och NJA 1919 s. 1.

Innebörden av HD:s dom 2015-04-02 i mål B 19-13 är att utgångspunkten när träd har avverkats olovligen är, liksom vid totalskada på annan egendom, att skadeståndet bestäms med ledning av den s.k. återanskaffningskostnaden. Det innebär att ersättningen bestäms på grundval av vad det kostar att köpa in ny egendom av samma slag som den skadade – dvs. i princip nya likvärdiga träd – dock med avdrag för bl.a. ålder och bruk. Som domskälen är utformade synes alltså HD mena att återanskaffningskostnaden utgör huvudregeln även vid olovlig trädfällning. Däremot, som framgår av det aktuella avgörandet, förutsätter den metoden att de avverkade träden är möjliga att ersätta med ”likvärdiga träd”. Det räcker alltså inte, menar HD, att ersättningsträden ”påminner” om de avverkade. Det måste vara fråga om just likvärdiga träd. HD formulerar i det aktuella avgörandet en undantagsregel som äger tillämpning då det inte är möjligt att återanskaffa likvärdiga träd.

HD anför: ”Om [träden] inte är likvärdiga måste synsättet vara att de avverkade träden inte kan ersättas genom återanskaffning av några andra träd. Ersättningen får då beräknas på grundval av ett minskat försäljningsvärde [min kursiv.]. I normalfallet blir det fråga om fastighetens, inte trädens, minskade värde [min kursiv.]”. HD anför vidare att ”Det blir aktuellt att tala om ersättningsträd främst när de skadade träden är planterade, kanske just i syfte att pryda fastigheten och förhöja platsens skönhet eller för att avskärma fastigheten från omgivningen. Normalt torde det också få krävas att det är fråga om skada på relativt unga träd, så att nya plantor av ungefär samma storlek kan skaffas.”

HD kom i mål B 19-13 fram till att utredningen inte gav stöd för slutsatsen att de aktuella tallarna kunde ersättas genom återanskaffning av likvärdiga tallar. Detta eftersom ersättningsträden i det fallet ”var betydligt lägre och tunnare och inte på mycket lång tid skulle ge samma intryck på platsen som de avverkade tallarna.” Enligt HD var det därmed inte heller möjligt att vid skadeståndsberäkningen utgå från återanskaffningskostnaden.

Ersättningen skulle därför, enligt HD, istället bestämmas med ledning av det minskade försäljningsvärdet på fastigheten som HD, i avsaknad av närmare utredning därom, uppskattade till 30 000 kr. Därtill erhöll den skadelidande ersättning för värdet av den ved som hade gått förlorad med belopp om 3 600 kr. Nämnas bör att hovrätten, som lade återanskaffningskostnaden till grund för skadeståndsberäkningen, tillerkände den skadelidande ett skadestånd motsvarande 181 507 kr.

Det ska noteras att domen åtminstone delvis synes bygga på en erfarenhetssats som HD själv formulerar i domen gällande möjligheten att i allmänhet återanskaffa uppvuxna självsådda träd. HD anför: ”Från allmänna utgångspunkter ter det sig betydligt svårare att anskaffa träd för att ersätta självsådda träd som har utvecklats naturligt under lång tid. I sådana fall framstår det inte som praktiskt genomförbart att skaffa träd som i egentlig mening är likvärdiga med de avverkade.”

HD:s dom 2015-04-02 i mål B 19-13 är i linje med de gamla rättsfallen NJA 1898 s. 290 och NJA 1919 s. 1 och avviker därmed från senare års underrättspraxis. Vad avser det senare har skadeståndet i ett antal domstolsavgöranden från underrätterna grundats på kostnaden för att återanskaffa nya mindre/yngre träd av liknande slag som de som avverkats inkluderat, i förekommande fall, kostnader för borttagning av stubbar, transport, plantering, återställande av mark, skötsel under etableringstid och dylikt (jfr t.ex. Svea hovrätts dom 2014-04-02, mål T 3565-13, Hovrätten för Västra Sveriges dom 2010-11-25, mål T 4873-09 samt Svea hovrätts dom 2010-06-09, mål T 8226-08).  

Det har redan riktats en hel del kritik mot HD:s dom i mål B 19-13. Kritiken har bl.a. gällt att det utdömda skadeståndet är väl lågt och att den skadelidande därmed inte blir kompenserad för sin verkliga förlust och att inträffande av liknande skadehändelser inte heller förebyggs utan kanske snarare till och med uppmuntras (jfr de skadeståndsrättsliga ändamålen reparation och prevention, se härom bl.a. Hellner & Radetzki, Skadeståndsrätt, 9 u., s. 36 ff.).

Däremot ska noteras att HD:s dom bygger på den förutsättningen att det i det aktuella fallet inte gick att återanskaffa likvärdiga träd. Rättsfallet kan enligt min mening inte tas till intäkt för att skadeståndsberäkningen alltid, så snart det är fråga om uppvuxna självsådda träd, ska ske med utgångspunkt i fastighetens minskade försäljningsvärde och vedvärdet. HD anför trots allt att återanskaffningskostnaden utgör huvudregeln vid skadeståndsberäkningen även vid olovlig trädfällning. Det ombud som företräder den skadelidande parten i en tvist rörande olovlig nedtagning av uppvuxna självsådda träd gör förmodligen klokt i att ägna resurser åt att närmare utreda riktigheten i HD:s antagande gällande möjligheten att återanskaffa den här typen av träd. Den centrala frågan är som sagt huruvida det de facto är möjligt att anskaffa träd som är att betrakta som likvärdiga med de avverkade.

Om utredningen i det enskilda fallet utmynnar i slutsatsen att det visst finns likvärdiga träd att tillgå på marknaden, av motsvarande höjd och tjocklek m.m. – och det också går att styrka i domstol – får HD:s domskäl i mål B 19-13, enligt min mening, närmast uppfattas såsom innebärande att det då också är möjligt att yrka skadestånd med utgångspunkt i kostnaden för att köpa in sådana träd. Det sagda torde alltså gälla även om de avverkade träden varit relativt gamla och växt naturligt på fastigheten och även om en sådan beräkning skulle innebära att skadeståndet blir betydligt högre än om skadeståndet bestäms på grundval av vedvärdet och fastighetens minskade försäljningsvärde. HD:s domskäl är dock dunkelt formulerade och det återstår att se hur underrätterna kommer att förhålla sig till avgörandet i fråga.